Sandflugt, marehalm
og hjælme
I begyndelsen af 1500-tallet rammes Vendsyssel af omfattende sandflugt. Vinden blæser løst sand fra strand og klitter langs kysten og ind i landet. Her dækker det marker og veje, ligesom boliger bliver føget til med sand. Nogle gårde og landsbyer må opgives og bliver forladt, fordi sandet ødelægger markerne og bygningerne bliver ubeboelige – dækket af sand. Besøg Råbjerg Mile længere oppe ad kysten for at få et indtryk af sandflugten.
Rovdrift på plantevækst og ændret klima
Problemet med sandflugt opstår dels på grund af tørkeperioder, storme og ændrede havstrømme. Når havet gnaver af kysten langs vestkysten bliver sandet frigjort og kan blæses ind over land af stormvejret. Samtidig blev der drevet rovdrift på træerne. Der skulle bruges meget træ til at bygge huse og til brændsel – blandt andet til saltkogning og teglbrænding. Forholdene blev værre af, at for mange husdyr gik på engene langs kysten. Heste, køer og får gnavede vegetationen helt ned, så der ikke var noget, der holdt på sandet.
Et problem i over 300 år
Løsningen blev udplantning af marehalm og sand-hjælme. De to arter ligner hinanden. Marehalm vokser som regel tættere på kysten, og tåler mere salt end hjælmen, der til gengæld ofte er dominerende inde bag klitterne. Arbejdet med at begrænse sandflugten med marehalm og hjælme begyndte i 1700-tallet og efterhånden – op i 1800-tallet – lykkedes det at begrænse sandflugten.
Marehalm og sand-hjælme
Både marehalm og sand-hjælme danner store net af rødder og det er med til at holde på sandet.
Marehalm er kendetegnet ved stive, flade blågrønne blade og tynde, toradede frøaks. Sand-hjælme har her en cylindrisk dusk, og bladene er delvist sammenrullede.
Hør mere om …………..
Masser af oplevelser venter
Klik på oplevelsen for at læse mere