Tversted Andelsmejeri
Tversted Andelsmejeri blev oprettet i 1898 og blev det største mejeri i Skagen-området. Andelsmejeriet var ejet af de landmænd, ”leverandører” , som leverede mælken. I 1930’erne havde Tversted Andelsmejeri 102 leverandører, som i alt havde 750 malkekøer – dvs. lidt over 7 malkekøer i gennemsnit. Kun tre af leverandørerne havde mere end 20 malkekøer, mens 12 leverandører havde 4 malkekøer eller færre. I dag har mejeriselskabet Arlas leverandører i gennemsnit hver 175 malkekøer.
Mælk og smør
Tversted Andelsmejeri blev drevet af en mejeribestyrer, som under sig havde en mejerist, en elev og en kusk. Andelshaverne, dvs. landmændene, havde desuden 11 kuske til at bringe mælken til mejeriet. I 1930’erne indvejede Tversted Andelsmejeri 2,2 millioner kg mælk om året. I 1960’erne var den årlige indvejning steget til 3,7 millioner kg mælk. Mælken blev primært lavet til konsummælk og solgt i Tversted og omegn. Derudover producerede Tversted Andelsmejeri smør, som blandt andet blev eksporteret til England. I 1960’erne stoppede smørproduktionen, og Tversted Andelsmejeri solgte herefter mælken videre til Akafa i Svendstrup og Nestlé i Hjørring.
De danske andelsmejerier
Det første Andelsmejeri i Danmark åbnede 1882 i Sydvestjylland. Andelsmejerierne kontrollerede mælkens kvalitet og sikrede en ensartet kvalitet af mælk og smør. Den ensartede kvalitet og organiseringen i andelsmejerier gjorde det også muligt at eksportere smørret. Måske derfor var andelsmejerierne en succes. I 1890 var der 700 danske andelsmejerier. Tversted Andelsmejeri åbnede i 1898, og i 1935 var der mere end 1.400 andelsmejerier i Danmark.
Mejerierne bliver færre og større
Mejerierne lå tæt, for mælken blev hentet med hestevogn. Der måtte ikke være længere til gårdene end et spand heste kunne gå frem og tilbage i løbet af en formiddag. På Skagens Odde (fra Tversted-Ålbæk og op) var der syv mejerier. I 1960’erne ændrede teknologien på vilkårene. Med moderne tankbiler betød afstanden til mejeriet ikke så meget, og det gav nye muligheder for stordriftsfordele. I 1970 blev Mejeriselskabet Danmark oprettet, og efterhånden blev flere og flere andelsmejerier en del heraf. Mejeriselskabet Danmark blev siden til MD Foods og er i dag en del af Arla Foods.
Hør mere om …………..
Masser af oplevelser venter
Klik på oplevelsen for at læse mere