Uggerby Å

Uggerby Å er 66 km lang. Den udspringer ved Sterup, syd for Hjørring, mellem Brønderslev og Østervrå – og munder ud i Tannis Bugt her vest for Tversted.

Uggerby Å

Uggerby Å er 66 km lang. Den udspringer ved Sterup, syd for Hjørring, mellem Brønderslev og Østervrå – og munder ud i Tannis Bugt her vest for Tversted.

Hjørring Kommunes længste vandløb

Uggerby Å er det længste vandløb i Hjørring Kommune og blandt Danmarks 11 længste. Undervejs har Uggerby Å givet kraft til et vanddrevet elværk fra 1918. Bindslev Gl. Elværk drives i dag af frivillige entusiaster. Det kan besøges syd for Bindslev.

Oplev den smukke natur fra en kano

Uggerby Å er ureguleret i størstedelen af sit løb, så naturen har fået lov at forme åen. Den løber gennem meget varieret og smuk natur. Ikke mindst strækningen langs Uggerby Klitplantage og gennem det åbne englandskab ud mod klitterne og havet. Uggerby Å er velegnet til kanosejlads fra Ilbro (sydøst for Hjørring) og til udløbet – en tur på knap 50 km. Kanoer kan lejes i Uggerby eller Sindal. Det er forbudt at sejle med motor på Uggerby Å. Spørg om regler og muligheder på turistbureauet.

Uggerby Ås udmunding i Tannis Bugt flytter sig med vejr og vind – dog har Skov- og Naturstyrelsen tæmmet åmundingen, så forandringerne begrænses.

Lystfiskeri

Uggerby Å er også populær blandt lystfiskere. Her kan du fange bæk- og havørreder, skaller og gedder. Fiskesteder er markeret med grønne pæle. Ved Steens Plads er der en platform, hvorfra også kørestolsbrugere kan fiske i Uggerby Å. Du skal kunne forevise både Fiskekort og Statens Fisketegn. Fiskeri er tilladt fra 16. januar til 15. november – nedfaldsfisk er dog fredet til 1. april.

Særligt værdifuld natur

Sammen med store dele af Uggerby Klitplantage er Uggerby Ås udløb og området omkring beskyttet
som særligt værdifuld natur under EU’s Natura 2000-projekt.

Markfirben

Fra april til oktober kan du være heldig at se markfirben i klitterne. Hannen er flot grøn og hunnen brun med lyse pletter. De bliver op til 23 cm med hale. De lægger deres æg i sandet og er afhængige af solens varme til at udruge dem. Markfirbenet er truet i hele Europa, fordi de mangler levesteder.

Blodrød storkenæb

Blodrød storkenæb vokser i kalkrig sandet jord. Klitterne omkring Tversted rummer en af Danmarks største bestande. Navnet hentyder til bladene, der er blodrøde sidst på året. Blomsterne er smukt lilla. Der findes flere forskellige arter storkenæb. De er alle opkaldt efter frugtstanden der ligner et storkenæb.

Rødrygget tornskade

De stikkende buske giver sikre redesteder for småfugle, bl.a. rødrygget tornskade. Tornskaden spidder insekter på tornene, som den kan spise senere. Tornskaden overvintrer i Afrika og vender tilbage i maj. Du kan ofte se den sidde i toppen af en tjørnebusk. I sensommeren samles de tit i familieflokke.

Nikkende kobjælde

Over en femtedel af alle verdens nikkende kobjælder vokser i Danmark, og en stor del af dem her i grønsværklitten omkring Tversted. Nikkende kobjælde blomstrer i april-juni med smukke violette blomster og helt gule støvdragere. Hele sommeren står den med oprette frugtstande, der ligner små barberkoste.

I området finder du et af vores udvalgte tankesteder.
Her kan du sidde og nyde den helt specielle stemning og ro området tilbyder